Tips για να σταματήσετε τον αρνητικό Εσωτερικό Διάλογο & την Αυτοαμφιβήτηση.
- ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΡΑΚΤΣΙΔΗΣ
- 6 Φεβ 2022
- διαβάστηκε 4 λεπτά
Πως να νιώσεις καλύτερα για τον εαυτό σου.
Όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας, είναι πολύ πιθανό να βιώσουμε άγχος, κατάθλιψη, δυσκολίες με την διατροφή αλλά ακόμα και εθισμό σε ουσίες. Οδηγούμαστε στο να τα παρατάμε εύκολα σε δυσκολίες, να δυσκολευόμαστε με τις φιλίες μας αλλά και με τις ερωτικές μας σχέσεις. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουμε την τόσο απαραίτητη βοήθεια αλλά παράλληλα καταφευγουμε σε τακτικές όπως το να κρατάμε μούτρα, να μιζεριάζουμε και να παραπονούμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέπουμε άλλους από το να μας προσφέρουν την βοήθεια τους.

Τι είναι όμως ο αρνητικός εσωτερικός ή αλλιώς μηρυκασμός;
Ο μηρυκασμός αποτελεί το άλλο άκρο του θετικού εσωτερικού διαλόγου και συμβαίνει όταν αναπαράγουμε διαρκώς στο μυαλό μας σκέψεις ή γεγονότα που μας αναστατώνουν. Όταν σκεφτόμαστε ένα πρόβλημα μπορεί να μας είναι βοηθητικό, όταν όμως μηρυκάζουμε για πολλή ώρα γύρω από αυτό, απλώς το διογκώνει. Ο διαρκής μηρυκασμός αρνητικών σκέψεων μας κάνει πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη και το άγχος. Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει πώς οι αρνητικές σκέψεις διογκώνονται και γίνονται αυτοκαταστροφικές:
"Δείχνω τόσο χοντρή με αυτό το φόρεμα. Είμαι στα αλήθεια χοντρή. Κοίτα αυτά τα μπούτια! Δεν πρέπει να αναρωτιέμαι γιατί ποτέ δεν βγαίνω ραντεβού. Γιατί να μην μπορώ απλά να χάσω βάρος; Είναι αδύνατον". (psychologynow.gr)
Το να νιώθουμε άσχημα για το ποιοί ήμαστε δεν εξυπηρετεί την ευημερία και την ποιότητα της ζωής μας. Εάν είσαι έτοιμη να αρχίσεις να νιώθεις όμορφα για τον εαυτό σου, τότε παραθέτω μερικά tips που μπορείς να δοκιμάσεις από σήμερα κιόλας.
Σημείωσε τις αρνητικές δηλώσεις που λες ή σκέφτεσαι για τον εαυτό σου. Αμφισβήτησε την κάθε μία δήλωση.
Συχνά, αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου είναι αόριστες και ακραίες. Σκέψου: "Είμαι ηλίθια. Τα πήγα χάλια στο διαγώνισμα και δεν πρόκειται να περάσω ποτέ αυτό το μάθημα."
Για κάθε λοιπόν αρνητική σκέψη που κάνεις για τον εαυτό σου, προσπάθησε να την αμφισβητήσεις με μία άλλη εναλλακτική σκέψη πιο χρήσιμη και λειτουργική. Σε άλλη περίπτωση μπορείς να κάνεις μία λίστα με περιστατικά όπου αυτή η αρνητική δηλωση δεν εκπληρώθηκε.
Παράδειγμα εναλλακτικής σκέψης: "Μπορεί να μην τα πήγα τόσο χάλια όσο νομίζω αλλά ακόμα και αν δεν περάσω το μάθημα αυτό δεν με καθιστά ηλίθια γιατι τα έχω καταφέρει καλά στα άλλα μαθήματα. Θα προσπαθήσω περισσότερο την επόμενη φορά."
2. Γράψε μία λίστα με τις προσωπικές σου επιτυχίες
Γράψε μία λίστα σε χρονολογική σειρά ή από τις λιγότερες σημαντικές προς τις πιο σημαντικές - όλες τις επιτυχίες σου μέχρι στιγμής. Και από αυτές παρήγαγε δηλώσεις επιβεβαίωσεις.
Παράδειγμα 1: "Τα κατάφερα τέλεια στην εξέταση αυτού του μαθήματος.
Επιβεβαίωση 1: "Είμαι ικανός φοιτητής και κατάφερα να επιδείξω την γνώση μου.
Παράδειγμα 2: "Δεν πίστευα ποτέ ότι θα κατάφερνα να ξεπεράσω τον χωρισμό μου αλλά τελικά κατάφερα να συνεχίσω την ζωή μου."
Επιβεβαίωση 2: Μπόρεσα να αντέξω όλο αυτό τον συναισθηματικό πόνο και δεν άφησα αυτό να διαλύσει την ζωή μου."
Χρήσιμο επίσης θα ήταν να κάνεις την άσκηση αυτή χρησιμοποιώντας ατυχίες που μπορεί να είχες στην ζωή σου αλλά κατάφερες να ξεπεράσεις.
3. Μάθε από τα λάθη των άλλων.
Θα βοηθούσε να συνειδητοποιήσεις το πόσο δεν εισαι μόνος στο να κάνεις λάθη. Όλοι μας έχουμε στιγμές που εχουμε χειριστεί λάθος ή τα έχουμε κάνει γενικά χάλια (και θα υποθέσω ότι όλοι μας έχουμε παραπάνω από μία στιγμή). Ρώτα φίλους, συνάδελφους που έχεις οικειότητα ποια ήταν τα μεγαλύτερα λάθη τους ή οι μεγαλύτερες αποτυχίες τους - αλλά και τι έχουν αποκομίσει από αυτά. Θα συνειδητοποιήσεις ότι τα μεγαλύτερα λάθη σου δεν είναι τελικά τόσο μεγάλα συγκριτικά. Επίσης, ρωτώντας μπορεί να μάθεις και περαιτέρω tips για το πως άλλοι άνθρωποι που κάνουν λάθη παράλληλα μέσα από τα λάθη τους χτίζουν την αντοχή τους.
4. Βρες βοήθεια από κάποιον με τον οποίο νιώθεις ασφαλείς.

Μερικές φορές η αυτοαμφισβήτηση (Δεν μπορώ να στεριώσω σε καμμία δουλειά - Δεν είχα ποτέ μια ποιοτική σχέση) προσφέρει μια ευκαιρία σε μερικά χαρακτηριστικά σου ή μοτίβα της συμπεριφοράς σου στα οποια θα σε ωφελούσε να ρυθμίσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι π.χ κακός άνθρωπος ή ανίκανος απλά σημαίνει ότι εσύ και η ποιοτικά η ζωή σου μπορουν επωφεληθούν μαθαίνοντας κάποιες δεξιότητες ή να μάθεις κάποιες νέες συμπεριφορές. Έτσι, με την καθοδήγηση κάποιου που εμπιστεύεσαι και που δεν νιώθεις ντροπή θα μπορούσες να επωφεληθείς. Επίσης, βρίσκοντας κάποιος επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να σε βοηθήσει σε διαπροσωπικά προβλήματα ή με την βοήθεια τεχνικών να ενισχύσεις την προσωπική σου ανάπτυξη.
5. Κάνε καθημερινά κάτι το οποίο σε κάνει να νιώθεις όμορφα για τον εαυτό σου.
Από το πιο απλό πράγμα όπως π.χ να κρατήσεις την πόρτα για κάποιον ή να κάνεις ένα κοπλιμέντο σε κάποιον με τον οποίο δουλεύεις μαζί. Βοήθα ένα φίλο ή κάποιον γνωστό σου με κάτι που σου ζήτησε. Συχνά βρίσκουμε μέσω της προσφοράς βοήθειας προς άλλους βλεπουμε να αντανακλά η αξία μας και αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να νιώσουμε όμορφα για τον εαυτό μας καθώς και για το πόσο θετικά μας βλέπουν οι άλλοι.
Μπορείς να κάνεις επίσης κάτι που σε κάνει να νιώσεις όμορφα. Κάτι στο οποίο θεωρείς ότι είσα ικανός και κάνεις καλά. Όπως το να τακτοποιήσεις και να οργανώσεις με διαφορετικό τρόπο το γραφείο σου. Ζωγράφισε κάτι ή φτιάξε τα μαλλιά της φίλης σου. Μαγείρεψε την αγαπημένη σου συνταγή. Κάνε μία λίστα με πράγματα στα οποία είσαι καλός και όταν αμφιβάλλεις συμβουλέψου την.
6. Πέρνα τον χρόνο σου με άτομα που σε στηρίζουν.
Σκέψου πόσο μή βοηθητικό είναι να περνάς το χρόνο σου με άτομα που σε κριτικάρουν ή ενισχύουν της ήδη υπάρχουσες αρνητικές πεποιθήσεις σου. Πάρε μία συνειδητή απόφαση να περνάς χρόνο με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα για τον εαυτό σου. Άτομα που σε σέβονται, σέβονται τα όρια σου και σε ενθαρρύνουν να πετύχεις.
Εάν δεν εχεις στην ζωή σου τέτοιους ανθρώπους, προσπάθησε να δημιουργήσεις τις συνθήκες συμμετέχοντας σε πολιτιστικούς συλλόγους, κάνοντας μια συνδρομή στο γυμναστήριο, πηγαίνοντας σε ένα εργαστήριο τέχνης. Εκεί θα έχεις την δυνατότητα να γνωρίσεις νέους άνθρωπους να δημιουργήσεις νέες φιλίες.
Χρησιμοποιώντας συνειδητά μία από τις παραπάνω προτάσεις καθημερινά θα σε βοηθήσουν στο να δεις τον εαυτό σου υπό ένα πιο θετικό φώς. Και μην σου προκαλέσει έκπληξη ότι ίσως αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα και την ζωή σου με ένα πιο φωτεινό τρόπο.

Comments