top of page

Συχνές Ερωτήσεις

Εσύ ρωτάς - Εγώ απαντώ

Τι να περιμένω στην πρώτη συνάντηση με έναν ψυχολόγο;

Θα επισκεφτείς έναν ψυχολόγο για πρώτη φορά;

Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια που το αποφάσισες και έβαλες την ψυχική σου υγεία σε προτεραιότητα.

Η πρώτη συνάντηση με έναν ψυχολόγο μπορεί να είναι λιγάκι αγχωτική και αυτό είναι κατανοητό. Είναι ο φόβος του απρόσμενου, ότι θα σου ασκήσει κριτική, ότι δεν θα υπάρχει ‘‘χημεία’’. Όμως δεν είσαι ο μόνος που νιώθει έτσι όταν αποκαλύπτει σημαντικά μυστικά της ζωής του σε έναν ξένο. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι έκανες ήδη το πιο δύσκολο βήμα και έχεις ζητήσει βοήθεια.

Αλλά ας πούμε περισσότερα για αυτό το ‘’τρομακτικό’’ πρώτο ραντεβού.

Προετοιμάσου για την πρώτη συνάντηση.

Μπορείς να σκεφτείς πολλά πράγματα που θα ήθελες να συζητήσεις με τον ψυχολόγο σου πριν την συνάντηση αλλά να τα ξεχάσεις τη στιγμή του ραντεβού. Είναι καλή ιδέα να κρατήσεις σημειώσεις όπως π.χ                                               1. Τι θα ήθελες να αποκομίσεις από τις συναντήσεις σου;

2. Ποιο πιστεύεις ότι είναι το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις;                                                                                       3. Τι ερωτήσεις θα ήθελες να κάνεις στο ψυχολόγο σου; 4. Ποιος είναι ο απώτερος στόχος σου.


Έλα λίγο πιο νωρίς.

Δεν υπάρχει χειρότερο από το να προσθέσεις παραπάνω άγχος ερχόμενος καθυστερημένα στο ραντεβού σου.


Η συζήτηση

Οι ψυχολόγοι συχνά ρωτούν το λόγο της επίσκεψης σας. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση, θα εξακριβώσουν ποια είναι τα κίνητρα σου, θα σε ρωτήσουν λίγα πράγματα για το παρελθόν σου και την οικογενειακή ψυχική υγεία της οικογενείας σου, το πώς βλέπεις τον εαυτό σου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις και στην συνεχεία θα αρχίσουν να στοιχειοθετούν ένα θεραπευτικό πλάνο. Είναι σημαντικό να είσαι απολύτως ειλικρινής μαζί τους. Μην ανησυχείς αν είπες λίγα ή πολλά Ο ψυχολόγος θα σε οδηγήσει μέσω ερωτήσεων. Να θυμάσαι ότι ο ψυχολόγος είναι εκπαιδευμένος να ακούει και να αναλύει ώστε να σε βοηθήσει. Επίσης να θυμάσαι ότι τίποτα δεν θα προκαλέσει σοκ. Έφτασες μέχρι εδώ οπότε καλό θα ήταν να είσαι ειλικρινής γιατί δεν έχεις τίποτα να χάσεις παρά μόνο να κερδίσει

Πόση ώρα διαρκεί μία θεραπεία;

Συνήθως η θεραπεία διαρκεί μεταξυ 45 λεπτών με 1 ώρα.

Πως μπορώ να κλείσω ένα ραντεβού;

Ο πιο άμεσος κ γρήγορος τρόπος ειναι τηλεφωνικά. Υπάρχει η δυνατότητα μέσω email.

Τι μέθοδος θεραπείας χρησιμοποιείς;

Η μέθοδος που χρησιμοποιώ ειναι η Γνωσιακή (Γνωστική) Συμπεριφοριστική Θεραπειά.

Η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (Γ/Σ Ψ) είναι μια "θεραπεία μέσω του λόγου" σε περιπτώσεις τέτοιες στις οποίες το άτομο δυσλειτουργεί. Όπως άλλωστε και σε όλες τις αντίστοιχες παρεμβάσεις που είναι επιστημονικά ηλεγμένες και τεκμηριωμένες βασίζεται και αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας σε ένα θεωρητικό υπόβαθρο.

Η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία αποτελείται από μια σειρά πειραματικών ψυχολογικών μεθόδων με τη βοήθεια των οποίων μπορούν να μειωθούν ή να εξαλειφθούν αποκλίσεις της συμπεριφοράς (ή ψυχολογικά προβλήματα). Τόσο η ερμηνεία της δημιουργίας και διατήρησης της προβληματικής συμπεριφοράς όσο και οι μέθοδοι παρέμβασης βασίζονται κυρίως στην Ψυχολογία της Μάθησης και την Γνωστική Ψυχολογία, ταυτόχρονα όμως λαμβάνονται υπόψη νέα δεδομένα από την έρευνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η οποία διεξάγεται από πολλά και διαφορετικά επιστημονικά πεδία (διεπιστημονική οπτική).

Ο βασικός πυρήνας της Γ/Σ Ψ αποτελείται από τρεις βασικές αρχές:

  1. η γνωσιακή λειτουργία επηρεάζει τη συμπεριφορά,

  2. η γνωσιακή λειτουργία μπορεί να ελεγχθεί και να μεταβληθεί και

  3. οι επιθυμητές αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να επηρεαστούν από γνωσιακές αλλαγές.

Τόσο από τον ορισμό της Γ/Σ Ψ όσο και από την αναφορά στις βασικές αρχές έχει γίνει σαφές το πόσο διαφορετικά ερμηνεύεται και αντιμετωπίζεται η ομαλή συμπεριφορά όπως και η απόκλισή της σήμερα, σε σχέση με την τεχνοκρατική και εμπειροκρατική άποψη των πρώτων Συμπεριφοριστών.

Τα γενικά χαρακτηριστικά της Γ/Σ Ψ μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

  1. Ο θεραπευτής καλείται να καταλάβει με ποιο τρόπο ο πελάτης δομεί τον κόσμο μέσα του και πως αυτό μπορεί να τον επηρεάζει συναισθηματικά ή να έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά του. Με την αναγνώριση των διεργασιακών λαθών στο τρόπο σκέψης του πελάτη ξεκινά και η διαδικασία της παρέμβασης. Είναι αυτονόητο ότι όσο πιο περιορισμένες είναι οι δυνατότητες του πελάτη, π.χ. πελάτης με νοητική καθυστέρηση ή το πολύ μικρό παιδί, τόσο αυξάνει η κατευθυντική δράση του θεραπευτή.

  2. Η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και πελάτη διέπεται από την αρχή "εσύ κι εγώ θα συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά σου" αντί "εγώ θα σε θεραπεύσω".

  3. Η επιλογή των θεραπευτικών στόχων γίνεται από κοινού (θεραπευτής και πελάτης).

  4. Γίνονται συνεχείς μετρήσεις ώστε και ο πελάτης να είναι ενήμερος για την πορεία της θεραπείας.

  5. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στο πώς σκέφτεται, συμπεριφέρεται και αισθάνεται ο πελάτης έξω από το χώρο των θεραπευτικών συνεδριών και όλα συσχετίζονται με την αναπτυξιακή διάσταση των διεργασιών σε κάθε επίπεδο.Πηγή: Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς.

Αυτά που θα εκμυστηρευτώ στον ψυχολόγο μου θα τα μάθει και κάποιος άλλος;

Οι ψυχολόγοι δεσμεύονται για την διατήρηση του απορρήτου.
Ο ψυχολόγος έχει πρωταρχική υποχρέωση απέναντι στον πελάτη του να τηρεί πλήρη εχεμύθεια για ό,τι περιέχεται σε γνώση του από την ιδιωτική ζωή και τις πράξεις του ακόμα και αν δεν του τα έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πελάτης.
Λύση της υποχρέωσης για την τήρηση του επαγγελματικού απορρήτου επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου ο ψυχολόγος έχει σχηματίσει τη γνώμη ότι κινδυνεύει η ζωή (ασφάλεια) του πελάτη του ή η ζωή και η σωματική ακεραιότητα τρίτων προσώπων. Στην περίπτωση αυτή, η ανακοίνωση γίνεται μόνο σε αρμόδια πρόσωπα ή φορείς (οικείους, κηδεμόνα, δικαιοσύνη).

FAQ: FAQ

Χρήστος Τσαρακτσίδης

Ψυχολόγος

BSc Ψυχολογίας

ΜSc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

MSc Δικαστικής Ψυχολογίας

Subscribe Form

Thanks for submitting!

Τηλ. Επικοινωνίας: 693 907 5106

ΑΝΔΡΕΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ 3, 2ος Όροφος, Κέρκυρα 491 00

©2021 by Χρήστος Τσαρακτσίδης. Proudly created with Wix.com

bottom of page